Oletko etsimässä opintoihin kuuluvaa harjoittelu- tai oppisopimuspaikkaa tai valmistumisen jälkeen työpaikkaa?
HR Mentorin Miia kävi juttelemassa Riverian opiskelijoiden kanssa ja opiskelijoilta nousi esiin mm. tällaisia kysymyksiä:
Millainen on hyvä hakemus?
Heti alkuun voidaan todeta, että hyvä työhakemus on lähetetty työhakemus. Se mitä hakemuksessa kannattaa tuoda esille riippuu yleensä haettavasta työstä. Joskus riittää se, että tuot esille minkälainen olet työntekijänä ja nostat esille omia vahvuuksiasi. Toisinaan taas vaaditaan ammattitaidosta kertovia työnäytteitä ja suosituksia.
Näillä muutamalla vinkillä pääset jo hyvin alkuun:
- Nosta esiin niitä asioita, jotka ovat olennaisia juuri kyseisen tehtävän kannalta.
- Ole rehellinen – älä liioittele tai valehtele taidostasi tai osaamisestasi.
- Perustele motivaatiosi – miksi olet kiinnostunut työstä, työpaikasta ja työnantajasta, miksi sinut kannattaisi siis valita.
Mitä ansioluetteloon voi kirjoittaa, kun ei ole vielä paljon työkokemusta?
Työuran alkuvaiheessa on ihan luonnollista, ettei sitä työkokemusta ole juurikaan vielä kertynyt. Sinulla voi kuitenkin olla jo työelämän kannalta hyödyllistä osaamista ja taitoja esimerkiksi harrastusten tai vapaaehtoistoiminnan tiimoilta. Näiden tietojen avulla voit tehdä ns. taitopohjaisen ansioluettelon, jossa on tietoa mm.
- koulutuksestasi
- siitä minkälainen sinä olet persoonana
- kiinnostuksen kohteistasi
- tavoitteistasi
Minkä verran olisi hyvä perehtyä yritykseen, johon hakee harjoitteluun tai töihin?
Sherlock Holmesiksi ei tarvitse ryhtyä, mutta hyvä olisi katsoa läpi edes pintapuolisesti yrityksen kotisivut ja mahdollisesti somekanavat, jotta tietää minkälaisesta yrityksestä on kyse. Lisäksi on hyvä selvittää yrityksen sijainti ja miettiä jo etukäteen miten työpaikalle pääsee kulkemaan jos on itse vaikka julkisten kulkuneuvojen varassa.
Lisäksi vielä bonusvinkki heille, jotka haluavat erottautua muista hakijoista
Nykypäivänä ihan tavallisilla käyttäytymissäännöillä pääsee jo tosi pitkälle. Jos saat kutsun haastatteluun, kiitä ja vahvista aika. Haastattelutilanteessa esittäydy reippaasti, tuo esille kiinnostustasi haettua paikkaa kohtaan ja kiitä myös haastattelusta. Jos näyttää siltä, että myöhästyt sovitusta haastattelusta, ota yhteyttä, pahoittele tilannetta ja yritä sopia uusi aika.
Tsemppiä hakemiseen!